Home

De boeken:

- De beste

- Logeren in een buik

- Kom je op mijn feestje?

- Held op zolder

- 'Aan tafel!'

- Zwijntje heeft geen zin

- Kikker en de kleuren

- Tom weet wat hij wil

- Het vuilniskonijn

- Piepende remmen en klimmende apen

- De televisie komt!

- Boekenbende

- Een geluk bij een ongeluk

- Bommen op de dierentuin

- Leeuwen op zee

- Van kapers tot ketters

- Hard bewijs!

- De toverjas

Bestellen

Over Wilma Degeling

Op bezoek

Kleurplaten

Contact

Links

 

Van kapers tot ketters

LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort in Den Haag.
Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er echt gemarteld om mensen tot een bekentenis te dwingen? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen?

In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort verzameld en in LEGO-figuren en -steentjes uitgebeeld. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Verhalen over de bekende Gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers.

Nog nooit waren rechtspraak en geschiedenis zo leuk!

Foto’s van de door Hans in Lego nagebouwde Gevangenpoort en van zijn andere lego-gebouwen zijn te vinden op www.flickr.com/photos/hansflier/albums. In 2021 won Hans met een model van Het Gravensteen, de Leidse zustergevangenis van de Gevangenpoort, de Lego-wedstrijd “Stad in steentjes” in de leeftijdscategorie 18+.

Wilma en Hans zijn over dit boek geïnterviewd door Mathilde Talens. Dit kun je hier https://www.ikvindlezenleuk.nl/2017/10/interview-wilma-degeling/
nalezen.

Boekgegevens

Soort boek geillustreerd leesboek 9+
Auteur Wilma Degeling
Illustraties Wilma Degeling en Hans Flier
Uitgever Uitgeverij Menuet
ISBN 978-94-91707-12-4
Aantal pagina's 86 blz. met ca. 100 foto's
Prijs 20,00 (gratis verzending)
Beschikbaarheid bestellen
Uitvoering harde kaft, gebonden
Afmetingen 21,6 x 30,2 cm (oblong formaat)
Gewicht 630 gr

LEGO® is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGO Groep. Dit boek is gemaakt zonder steun, goedkeuring of autorisatie van de LEGO Groep, die dan ook niet verantwoordelijk is voor de inhoud.

Recensies

AD - Haagsche Courant (Sjaak Bral)

Wilma Degeling en Hans Flier zijn de auteurs van een prentenboek dat ik écht een paar keer moest doorbladeren om het te geloven. Scènes uit de geschiedenis van de Gevangenpoort, minutieus nagespeeld door legofiguurtjes. Het boek is uitgerust met een plattegrond, uiteraard helemaal in Legostijl. Zelfs de Treurkamer en de Hongerzolder zijn te zien op een plaat die oogt als een doorgezaagd poppenhuis.(...) Het werkt wonderwel uitstekend. ’t Is nu eenmaal toch wat onschuldiger om een legopoppetje z’n keeltje vol te gieten met azijn dan een echt persoon. De verhalen die worden uitgebeeld zijn stuk voor stuk de moeite waard. Een belazerd dienstmeisje, gestrande kapers in ’t gevang, en uiteraard de gruwelijke vertelling over de gebroeders De Witt. Het boek is ook bezaaid met feitjes en wetenswaardigheden over de Gevangenpoort. Na vijf pagina’s ben je al gewend aan het legioen van Lego en kun je je alleen maar verbazen over de inventiviteit van de makers van dit boek.

Lees hier de gehele recensie.

NBD/Biblion:

Vlakbij het Binnenhof in Den Haag staat een oude voorpoort. Omdat daar ooit mensen gevangen werden gehouden kreeg deze de naam de Gevangenpoort. (...) Niet alleen minder bekende verdachten werden hier opgesloten. Ook beroemde mensen als Cornhert, Cornelis de Witt en Jan de Bakker zaten hier vast. In deze uitgebreide, rijk geïllustreerde uitgave in oblong formaat wordt de geschiedenis van de Gevangenpoort op een heel bijzondere manier uitgebeeld. Alle gebouwen, mensen en voorwerpen bestaan uit Legosteentjes. Van het gebouw is een dwarsdoorsnede gemaakt, waardoor je alle gebeurtenissen heel goed kunt bekijken. Een tijdbalk voorin geeft een goed overzicht van de geschiedenis. De vele, ook paginagrote afbeeldingen in kleur zijn voorzien van een uitgebreide verklarende tekst. In omkaderde stukjes tekst staan vragen, waarbij door het boek om te draaien het antwoord is te lezen. Doordat alle gruwelijkheden in Lego zijn uitgevoerd, zijn ze eerder leuk dan angstwekkend om meerdere malen te bekijken.’

Recensent: Conny Meijer

De volledige recensie: http://boekenopschool.nl/aanbod/van-kapers-tot-ketters-lego-verhalen-uit-de-gevangenpoort

Boekenkrant – nieuwsbrief:

LEGO voor mijn vader
Er zijn altijd mensen in je omgeving voor wie het onmogelijk is om een leuk cadeau te vinden. (...) Voor mij vormt mijn vader de grootste uitdaging. (...) Ik vond in de boekwinkel een cadeau dat mijn eigen voorliefde voor absurdisme en humor samenbracht met mijn vaders passie voor historische feitelijkheden. Het boek in kwestie is Van kapers tot ketters. LEGO-verhalen uit de gevangenpoort van Wilma Degeling.
Van Dirck Volkertsz. Coornhert tot de gebroeders De Witt: in dit speelse geschiedenisboek zien we allerlei bekende figuren uit de Nederlandse geschiedenis in LEGO-vorm langskomen. Poppetjes liggen op de martelbank, zitten opgesloten of belanden op de brandstapel. Degeling heeft alle historische scènes met ongelooflijk oog voor detail samengesteld. Mijn vader was dan ook enorm enthousiast toen hij er voor het eerst doorheen bladerde. En ik ook. Totdat ik besefte dat ik volgend jaar weer een origineel cadeau moet zien te vinden…

Lees hier de hele blog van Anouk Abels

Brickyourclassroom.nl (Linda van Overveld):

De verhalen zijn prettig geschreven en lezen gemakkelijk. De verhalen zijn zeker geschikt om voor te lezen in groep 5 t/m 8 van de basisschool. Elk verhaal start met een afbeelding van de hoofdpersoon, verbeeld met een LEGO minifigure.
De verhalen worden afgewisseld met informatieve bladzijden over de bouw en verschillende kamers in de Gevangenpoort. Op deze pagina’s zijn speciale vakjes opgenomen waarin aan de lezer vragen worden gesteld waarvan het antwoord niet direct in het boek te vinden is, maar waar je echt even over moet nadenken. Gelukkig staan de antwoorden er ondersteboven bij in hetzelfde vakje. Deze vragen zijn goed te gebruiken in je geschiedenisles.
Naast dat de verhalen heel leuk zijn om voor te lezen, is het nog veel leuker om naar de bijbehorende afbeeldingen te kijken. De LEGO bouwwerken zitten heel mooi in elkaar en er zijn zeer creatieve oplossingen gevonden op bouwproblemen.

Lees hier de gehele recensie.

Vijf ***** op Libris.nl door Ineke tipt...:

Het is echt jammer dat ouders meestal ophouden met voorlezen als hun kinderen zelf lezen want dit vind ik typisch zo’n geschiedenisboek waar je als voorlezer ook volop van kan genieten en er het nodige van opsteekt. 10 spannende en echt gebeurde verhalen die zich allemaal in de Gevangenpoort afspeelden. (...)
Een geweldig boek om in de klas of thuis voor te lezen en om samen met kinderen vanaf een jaar of tien de details te bekijken en de vragen die her en der verspreid staan proberen te beantwoorden. Echt een aanrader!!

Lees hier  https://www.libris.nl/boek/?authortitle=wilma-degeling-hans-flier/van-kapers-tot-ketters--9789491707124  de gehele recensie

Conny Schelvis op www.nienkekinderboekenblog.nl:

Van kapers tot ketters: lego-verhalen uit de Gevangenpoort", is een originele en mooie manier om geschiedenis voor kinderen tot leven te laten komen. (...)
We gaan van start met de indeling van het gebouw zelf (wat ook een karwei moet zijn geweest) boordevol details. Daarna volgt de inhoudsopgave in de vorm van een tijdbalk van circa 1200 tot het jaar 2000. Vervolgens de tien verhalen van onder andere Jan de Bakker, Gebroeders de Witt, Abraham de Wicquefort, gestrande kapers en wanbetalers. In kleine grijze kaders zijn er leuke weetjes over de Gevangenpoort, maar ook over de manier van straffen en rechtspraak, wat een goed tijdbeeld geeft. De eindverantwoording geeft een kijkje achter de schermen ook geheel in stijl met lego. Kortom een boek wat klopt tot in alle details.
(...) Lego spreekt veel kinderen aan en dit boek zal zeker tot de verbeelding spreken. Een boek met een onderwerp als de Gevangenpoort kan de soms gruwelijke straffen die werden uitgevoerd niet uit de weg gaan. En dat wordt ook zeker niet gedaan. Maar door de afbeelding in Lego en de duidelijke uitleg in de tekst is het juist een informatief en zeker geen eng verhaal geworden waardoor het geschikt is voor kinderen.
Bovendien is het voor de oudere lezer ook zeer informatief en leerzaam.

Lees hier http://www.nienkekinderboekenblog.nl/recensie/conny-kinderboekenrecensie-4-voor-kapers-en/ de gehele recensie.

Ikvindlezenleuk.nl:

1e recensie: vier **** en als steekwoorden: fascinerend, mooi, realistisch, informatief
2e recensie: vijf ***** en als steekwoorden: fascinerend, interessant, mooi, realistisch, verrassend, zielig

Uit de 1e recensie: 
Hans Flier en Wilma Degeling hebben de Gevangenpoort nagebouwd met LEGO-steentjes. Er staan heel veel foto’s in het boek en dat zorgt ervoor dat de verhalen gaan leven. Je ziet wat er gebeurde, ook als iemand zijn straf krijgt. De foto’s zijn erg verhelderend, maar niet eng (...). Je wilt de scènes zelf nabouwen. (...)
Dit boek is goed te gebruiken op scholen als inleiding op een bepaalde periode uit de Nederlandse geschiedenis. Het is ook een boek dat je opengeslagen ergens neer kunt leggen om naar te kijken. 
Uit de 2e recensie:
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Om te ontdekken dat het leven nu veel makkelijker is dan vroeger en vooral om te ontdekken dat vroeger ongelooflijke rare straffen werden gegeven soms aan mensen die bijna niks hadden gedaan. Echt heel oneerlijk.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik dacht dat LEGO tuttig en voor kleine kinderen was maar dat is in dit boek echt niet waar. Er staan heel veel mooie grote platen bij die bijna levend zijn.

Lees de eerste recensie hier.

Lees de tweede recensie hier.

Zie ook nog: bouwsteentjesinfo, lettersenspetters, boekenbijlage.nl, biepmiepje en dehavenloods.nl

Inkijkvoorbeeld

  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar1
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar4-5
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar6-7
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar14-15
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar52-53
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar54-55
  • carousel jquery
  • Gevangenpoort - inkijkexemplaar88
Gevangenpoort - inkijkexemplaar11 Gevangenpoort - inkijkexemplaar4-52 Gevangenpoort - inkijkexemplaar6-73 Gevangenpoort - inkijkexemplaar14-154 Gevangenpoort - inkijkexemplaar52-535 Gevangenpoort - inkijkexemplaar54-556 Gevangenpoort - inkijkexemplaar56-577 Gevangenpoort - inkijkexemplaar888
slider jquery by WOWSlider.com v9.0m