Home

De boeken:

- Van kapers tot ketters

- Logeren in een buik

- Kom je op mijn feestje?

- Held op zolder

- 'Aan tafel!'

- Zwijntje heeft geen zin

- Kikker en de kleuren

- Tom weet wat hij wil

- Het vuilniskonijn

- Piepende remmen en klimmende apen

- De televisie komt!

- Boekenbende

- Een geluk bij een ongeluk

- Bommen op de dierentuin

- Leeuwen op zee

- Hard bewijs!

- De toverjas

Bestellen

Over Wilma Degeling

Op bezoek

Kleurplaten

Contact

Links

 

Wilma op bezoek!

Wilma gaat graag naar scholen, bibliotheken, musea, boekhandels en instellingen voor buitenschoolse opvang om te vertellen over haar boeken.
Uitnodigingen daarvoor gaan via de Schrijverscentrale: www.deschrijverscentrale.nl.

Het programma van zo’n bezoek hangt af van de leeftijd van de groep en kan in overleg worden bepaald. Hieronder zijn een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

Haar nieuwste programma is: Gruwelijk eng: misdaad en straf!

Bij het boek  Van kapers tot ketters – LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort

‘U bent niet tot antwoorden verplicht’ – zo begint een verhoor tegenwoordig. Vroeger ging dat er vaak heel wat minder netjes aan toe. Er bestonden vreselijke methodes om iemand tot een bekentenis te dwingen. De straffen waren ook al niet mals.

We gaan griezelen bij waargebeurde verhalen over ‘bewoners’ van de Gevangenpoort, eeuwenlang in gebruik als gevangenis. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Werd er vroeger echt gemarteld? En welke gruwelijke straffen deelden de rechters uit?

De illustraties zorgen voor een bijzondere ‘vertaling’ van de verhalen over bijvoorbeeld valsemunters of dieven: ze zijn allemaal met LEGO-figuren en -steentjes gebouwd. 

Wilma – vroeger zelf advocaat en rechter – leest voor uit het in september 2017 verschijnende boek ‘Van kapers tot ketters – LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort’. Ze laat daarbij op het digibord afbeeldingen van de Lego illustraties zien, vertelt over de totstandkoming van het boek en praat met kinderen over rechtspraak toen en nu.

Reis mee!

Met verhalen maak je reizen in je hoofd: naar andere tijden, spannende avonturen... wat je maar wilt.  
(Kinderboekenweek 2019) 

Het programma van een schoolbezoek in de Kinderboekenweek kan – net als de rest van het jaar – in onderling overleg worden vastgesteld en kan dus ook geheel los van het thema staan (zie elders op deze pagina de verschillende mogelijkheden).
Twee ideeën over de inhoud van een schoolbezoek vanaf groep 6, waarin met het oog op het thema Reis mee! een voertuig een grote rol speelt of het startpunt vormt van het verhaal:

1.  Leo uit ‘Leeuwen op zee’ komt in 1934 uit Brabant naar Rotterdam. Hij kan er maar moeilijk wennen. Dan komt er een circus in de stad, dat daarna per schip naar Brazilië vertrekt. Leo wil als verstekeling meereizen...
2.  Coornhert wordt in 1567 gearresteerd en op een kar van Haarlem naar de Haagse Gevangenpoort gebracht (uit ‘Van kapers tot ketters, legoÒ-verhalen uit de Gevangenpoort’). Hij voelt zich schandalig behandeld. Coornhert zit een poos gevangen en dat zint hem ook al niet. Waarvan wordt hij eigenlijk verdacht en waarom is hij zo boos? Tijdens zijn gevangenschap krijgt Coornhert ideeën over andere straffen. Die ideeën vormen de aanleiding voor een groepsgesprek over straffen vroeger en nu.

Een overzicht van de mogelijkheden: :

Bezoek aan de jongsten:

Wilma vertelt aan de hand van illustraties in het vertelkastje (kamishibai) of op het digibord een van haar prentenboekverhalen. De kinderen worden er actief bij betrokken en kunnen bijvoorbeeld de liedjes meezingen die in de drie dierenboeken door de kinderen Konijn verzonnen worden.

Bezoek aan groepen 4/5 en hoger:

Wilma leest voor uit een of meer boeken en er is altijd tijd om vragen te stellen. Hoe het programma er verder uitziet?
Ruwweg kan er gekozen worden uit twee soorten bezoeken:

1.  Wilma leest korte stukjes voor uit meerdere boeken en bespreekt met kinderen het schrijven van boeken: van idee tot boek.

2.  Er wordt een thema behandeld aan de hand van een van Wilma’s boeken (zie voor de details van de boeken de betreffende pagina’s):

a.  Van kapers tot ketters – LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort
thema: de aanpak van misdaad vroeger en nu
b.  Hard bewijs!
thema: in aanraking met de politie en rechters: als getuige of als verdachte
c.  Bommen op de dierentuin 
thema: de (start van de) Tweede Wereldoorlog (in het bijzonder in Rotterdam)
d.  Leeuwen op zee
thema: je eigen weg vinden in een nieuwe omgeving (dat is van alle tijden; het boek speelt in 1934)
e.  Een geluk bij een ongeluk
thema: kinderarbeid
f.  Piepende remmen en klimmende apen
thema’s: ziekenhuis (jaren ’60 en nu), heimwee, familiegeheimen
g.  De televisie komt!
thema: de eerste televisie, jaren ’50 (kan thematisch ook gecombineerd met Piepende remmen en klimmende apen)

Wilma is zelf advocaat en rechter geweest. Bij programma b. neemt zij haar toga mee. Wat gebeurt er als je die aantrekt?

 

Foto’s van verteloptredens en schoolbezoeken

Met een vertelkastje voor de jongste kinderen:

voorlezenbibliotheek

Midden- en bovenbouw van de basisschool: